Na jaře během prvního lockdownu se na mě obrátil mladý muž s prosbou o redesign stávajícího obývacího pokoje. Jako většina mých klientů, i on toužil vnést do místnosti více útulnosti. Jeho přáním bylo, aby se v něm cítil dobře a pohodlně jak on, tak jeho návštěvy.

Další požadavky na nový pokoj byly:

  • zakomponování živých rostlin a obrazů s botanickou tematikou do interiéru,
  • dodatečný úložný prostor na knihy a společenské hry,
  • lepší centrální a funkční osvětlení.

Toto jsou fotografie současného stavu.

A jak vypadal můj návrh? Připravila jsem dvě varianty.

První varianta:

  • V této variantě jsem nabídla úpravu stávajícího dispozičního řešení, kde jsem původní sedačku vyměnila za menší a otočila jsem ji tak, aby lépe korespondovala s půdorysem místnosti.
  • Tím pádem nám vznikl prostor pro vizuálně lepší umístění jídelního stolu.
  • Původní televizní nábytek Besta jsem nechala, jen vyměnila dvířka za dubový dekor, abych potlačila černou barvu. Na stěnu za televizí jsem klientovi nabídla police Lack z Ikea, na které jsem umístila menší květináče a plakáty s botanickým motivem.
  • Poloprůhledné záclony a světle šedá výmalba prostor krásně zútulnily.
  • Samozřejmě jsem doporučila místnost obohatit i dalšími textiliemi – vybrala jsem koberec, polštářky a puff.

Druhá varianta:

Tato úspornější varianta počítala s tím, že si klient ponechá původní sedačku, akorát vymění tmavě šedý potah za světlebéžový.

Další navrhované změny:

  • Výměna dvířek na televizním nábytku za dubový dekor.
  • Přidání pár kusů nábytku, např. úložné skřínky Eket.
  • Výměna původního jídelního stolu za stůl Lisboa od Ikea a původních jídelních židlí za černé židle s dřevěnými nožičkami, opět od Ikea.
  • Na zútulnění přibudou lehké poloprůhledné záclony a výmalba v odstínu off-white.
  • Další textilie – koberec, dekorativní polštářky a puff na dodatečné sezení.
  •  

A poslední perlička – zakrytí otvoru mezi obývákem a kuchyní. Původně jsem navrhovala zakrýt tuto nevzhlednou „díru” sádrokartonem, ale nakonec jsme se domluvili na koupi velkého obrazu, který tento otvor zamaskoval.

Součástí projektu byl nákupní seznam včetně cen a společné nákupy v obchodním domě Ikea.

Líbí se vám, jak obývací pokoj prokouknul, a chcete dopřát nový interiér i svému domovu? Ozvěte se mi a společně vymyslíme, jak na to.